perjantai 23. lokakuuta 2015

James Dashner: Maze runner - Labyrintti

Tässä kirjoituksessa keskityn vain ja ainoastaan eroihin kirjan Maze runner - Labyrintti ja siitä tehdyn elokuvan välillä.

Kirjassa Aukiolaiset eivät suhtaudu Thomasiin ystävällisesti eivätkä auliisti selitä kaikkea, alussa vain Chuck on Thomasin (juttelu)seurana. Aukiolla ei koskaan sada, ei ole tappeluita eikä nimiseinää. Leffassa taidettiin sanoa että ensimmäinen poika saapui Aukiolle kolme vuotta sitten, kirjassa tuo aika on kaksi vuotta. (Ja kirjasarjan toisessa osassa paljastuu että ensimmäisellä kerralla aukiolle lähetettiin 30 poikaa, eikä vain yksi kerrallaan kuten elokuvassa)

Kirjassa Teresa saapui Aukiolle huomattavasti aikaisemmin, heti seuraavana päivänä Thomasin tulosta, ja on sitten koomassa pitkään. Teresa ei tuonut mukanaan lääkettä, sitä oli muutenkin aina ollut saatavilla "boksista". Thomasin ja Teresan välillä on telepaattinen yhteys, joka puuttuu elokuvista kokonaan.

Viholliset ovat kirjassa erilaisia, niitä kuvataan hylkeen tai etanan kaltaisiksi, ei suinkaan hämähäkkimäisiksi. Ainoastaan pikkuruiset "tiedustelijat" ovat hämähäkkimäisiä. 

Kirjassa Alby ja Minho lähtevät labyrinttiin hakemaan kuollutta "saattajaa", tällä reissulla Alby loukkaantuu, he myöhästyvät porttien kiinnimenosta ja Thomas tunkeutuu heidän seurakseen labyrinttiin. Kirjassa Minho lähtee heti karkuun eikä suinkaan auta Thomasia Albyn piilottamisessa korkealle köynnöksiin, Thomas tekee sen kaiken yksin. Thomas ei murskauttanut vihollista vaan houkutteli sen hyppäämään Jyrkänteeltä tyhjyyteen joten ei ollut sen ruumista tutkittavaksi, tai avaimeksi pois labyrintistä.


Kirjassa pitää selvittää avainkoodi poispääsyyn labyrintin muutoksista/kartoista, ja pois pääsee Jyrkänteen kautta tyhjyyteen hyppäämällä, juuri oikeassa kohdassa on näkymätön "ovi".  Ovi löydetään vasta kun keinotekoinen aurinko on loppunut ja ovet eivät enää mene kiinni öiksi. Vihollisia tulee Aukiolle monena yönä, ne vievät aina yhden Aukiolaisen, yhden saatuaan luovuttavat siltä yöltä.


Kirjassa Alby uhraa itsensä että muut pääsisivät pois labyrintistä, koska "muutoksensa" aikana Alby on nähnyt millainen maailma on nykyään eikä halua takaisin sinne helvettiin.Paetessaan labyrintistä viholliset saartavat heidät jokapuolelta, puolet eli noin parikymmentä poikaa kuolee. Thomas, Teresa ja Chuck eivät osallistu taisteluun ollenkaan sillä heidän vastuullaan on oven aukaiseminen.

Lopussa tutkijat/tarkkailijat eivät ole kuolleet vaan tekevät työtään normaalisti. Naikkonen ilmestyy oikeasti livenä, rinnallaan... Gally. Joka sanoo ettei itse kontrolloi itseään ja yrittää puukottaa Thomasia, mutta uhriksi päätyy tietysti Chuck.

Leffassa kaikki vaikuttaa tapahtuvan parissa päivässä, kirjassa aikajana on tietysti pidempi.

Kumpi oli parempi, kirja vai elokuva? En pysty valitsemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti