perjantai 24. tammikuuta 2025

Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli

Täytyy heti aluksi mainita että en ole koskaan lukenut Astrid Lindgrenin kirjaa Veljeni, Leijonamieli (mainoslinkki) kokonaan. Tämä kamala kirja palasi tietoisuuteeni kun se mainittiin ohjelman Haluatko miljonääriksi kysymyksessä.


Varoitus: Tämä blogikirjoitus sisältää isoja juonipaljastuksia kyseisen kirjan juonesta!

 

Yritin lapsena, ala-asteikäisenä, lukea kirjan Veljeni, Leijonamieli. Se jäi minulta kesken käsittämättömän synkän ja ahdistavan juonensa vuoksi. Tämän purnauksen syy on juuri se etten voi käsittää miten Veljeni, Leijonamieli voi olla lastenkirja.

Veljeni, Leijonamieli kertoo kahdesta lapsesta jotka ovat veljeksiä. Toinen heistä on kuolemansairas, ja tulee kuolemaan pian. Mutta sitten tapahtuu tulipalo. Terve veli pelastaa kuolevan veljensä hengen, mutta kuolee itse! Pian myös kuolemansairas veli kuolee, ja seuraa veljeään jonnekin tuonpuoleiseen. Muistin tämän juonen kauheuden jopa oikein.

Mutta sitä en tiennyt miten kirja loppuu, ennen kuin kävin lukemassa sen juonikuvauksen: Lopussa molemmat veljet tekevät itsemurhan! Ja tämä on olevinaan lastenkirja.

Ehkä minun ongelmani on se että suhtaudun normi-ihmistä huonommin kuolemaan ja sen olemassaoloon. Ja olen tehnyt niin jo lapsesta asti. Siitä asti kun lapsena kesäyönä sängyssä valvoessani tajusin että mikään mahti maailmassa ei poista sitä tosiasiaa että jonakin päivänä minäkin makaan kirkossa arkussa, ja minut laitetaan maan sisään matojen syötäväksi.

En vain kestä kuolemaa ja kuolevaisuutta. Eli tässä on jopa yksi kirja jonka haluaisin kieltää lapsilta. Ainakin herkiltä ja herkästi ahdistuvilta lapsilta.

Olen elämäni aikana jättänyt hyvin harvan kirjan lukemisen kesken. Ja ajattelen jopa nyt aikuisena että Veljeni, Leijonamieli on kirja jota en vieläkään kestäisi lukea ollenkaan.

Ja sitten menin kirjakaupan sivuille katsomaan, ja tämän kirjan kohdalla luki suosituksena Ikä: 3-6 Vuosi ?! En vaan voi käsittää tätä hirveyttä mitä lapsille markkinoidaan. Kai sen tarkoituksena sitten on totuttaa lapsia kuoleman olemassaoloon, ja lohduttaa jollain hölynpölyllä. No joillekin ihmisille tällainen vain on liikaa, niin lapsille kuin aikuisillekin.




torstai 2. tammikuuta 2025

Robin Cook: Aivoklinikka

"Näen tästä painajaisia varmasti lopun ikääni", Janet sanoi.

"Pahempaa kuin Stephen Kingin kirjoissa", Sean sanoi.


Valitsin kirjahyllyssäni olevista lukuisista Robin Cookin kirjoista juuri Aivoklinikan (mainoslinkki) koska sen takakannen tekstissä mainitaan heti ensimmäisenä endometrioosi.

Nuori ja ihmeellisen lahjakas lääketieteen opiskelija Sean lähtee Floridaan harjoittelemaan yksityiselle syöpäklinikalle, joka on saanut ihmeellisen hyviä tuloksia tietyn aivosyövän hoidossa. Mutta tuolla klinikalla on tietysti jotain hyvin mätää, eikä vain yhdellä tavalla.

Yhdessä vaiheessa meno alkaa olla jo aika hupaisaa kun päähenkilöä seuraa kunnon autoletka. Yksi seuraa yhtä ja toinen toista ja niin edelleen. Tuon hetken jälkeen oli ihan pakko tsekata onko tästä kirjasta koskaan tehty elokuvaa. Ja kyllä on, jo vuonna 1996 tuli tv-elokuva, nimellä Terminal siis.

Olen nuoresta asti tykännyt paljon Robin Cookin lääketieteellisistä jännäreistä, ja jaksan lukea niitä yhtä uudestaan ja uudestaan. Se on minulle todella harvinaista mitä kirjoihin tulee.

Tämäkin kirja piti (taas) hyvin otteessaan alusta loppuun, en ehtinyt tylsistymään missään vaiheessa.